ExoClass Robot!

Το 2011, όταν η σχολική χρονιά κόντευε να τελειώσει, οι μαθητές του Γυμνασίου Βαρθολομιού κατασκεύασαν αυτό το ρομπότ εμπνευσμένοι από την αποστολή ExoMars. Για την κατασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα LEGO Mindstorms NXT (Education) και πολύ φαντασία ώστε να μετατραπεί το εργαστήριο πληροφορικής σε ένα “εξωγήινο” τοπίο έτοιμο να εξερευνηθεί!

Το ρομπότ αποφεύγει εμπόδια και αναζητά τοποθεσίες που δεν είναι εκτεθειμένες στην υπεριώδη ακτινοβολία (όπου υπάρχει σκιά δηλαδή). Εκεί με το “τρυπάνι” του παίρνει δείγματα και τα αναλύει αναζητώντας ίχνη ζωής.

Γιατί όμως αναζητά ζωή όπου έχει σκιά; Επειδή στον Άρη και σε παρόμοιους πλανήτες χωρίς μαγνητικό πεδίο και ζώνη του όζοντος η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τις περισσότερες μορφές ζωής ή και τα ίχνη τους σε ελάχιστο χρόνο.

Το τραγούδι “Out in Space” είναι των Zamza!

Για την δημιουργία του βίντεο χρησιμοποίησα το OpenShot ένα καταπληκτικό Open Source πρόγραμμα για Linux.

Το “ExoClass” ήταν η πρώτη μου προσπάθεια ενασχόλησης με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Το κιτ ήταν δανεικό, ας είναι καλά ο συνάδελφος Βασίλης Νταλούκας. Το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με την Εκπαιδευτική Ρομποτική με ένα δανεικό κιτ αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης για το δανειστικό αποθετήριο κιτ ρομποτικής! Θέλησα έτσι να “ανταποδώσω το καλό” δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να ασχοληθούν με την Εκπαιδευτική Ρομποτική.