Η μάχη των ρομπότ 2!

Αποτελεί την συνέχεια μιας προηγούμενης δραστηριότητας που είχα περιγράψει εδώ. Πλέον είχαμε 3 ρομπότ οπότε υπήρχε και περισσότερο ενδιαφέρον! Τα ρομπότ επιτρέπονταν να κινούνται 5 δευτερόλεπτα και άλλα 5 δευτερόλεπτα μπορούσαν να μένουν ακίνητα και να ανιχνεύουν για τον στόχο τους. Επιπλέον η ενεργοποίησή τους γινόταν με διαφορά 1-2 δευτερολέπτων ώστε πάντα να υπάρχει κάποιο που να είναι στόχος για τα άλλα. Τέλος κάθε μάχη είχε χρονικό όριο 2 λεπτών μετά τα οποία ο αγώνας κρινόταν ισόπαλος και είχαμε επανάληψή του. Δείτε το αποτέλεσμα στο βίντεο που ακολουθεί:

WRO 2015 Doha, Qatar

Η ομάδα Teamwork του Δημοτικού Κ. Καστριτσίου μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συνέχισε στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η οποία πραγματοποιήθηκε για το 2015 στην Ντόχα του Κατάρ 6-8 Νοεμβρίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όσους μας βοήθησαν να φτάσουμε εκεί. Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθούμε στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μας στην Ντόχα. Χωρίς την συνδρομή σας η προσπάθειά μας θα έμενε ανολοκλήρωτη και οι μαθητές μου θα έχαναν την εμπειρία αυτής της κορυφαίας παγκόσμιας διοργάνωσης. Ευχαριστούμε λοιπόν τους:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (Επιτροπή Ερευνών, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής)
  • ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.
  • Alpha Bank Α.Ε.
  • και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον γενικό συντονισμό και την άριστη οργάνωση της μετακίνησής μας.

Προπονηθήκαμε σκληρά και τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατορθώσαμε να “πιάσουμε τα θέματα”, δηλαδή προβλέψαμε ακόμα και τον κανόνα έκπληξη οπότε το ρομπότ μας ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για αυτόν. Ακολουθεί ένα βίντεο από μία από τις προπονήσεις που κάναμε στο στάδιο της Ολυμπιάδας σε πίστα που βρισκόταν στην άκρη του γηπέδου, εκεί όπου ο φωτισμός ήταν φυσιολογικός:

Αυτό για το οποίο όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί ήταν οι πολύ έντονες συνθήκες φωτισμού στο τραπέζι που διαγωνιζόμασταν. Αν ο φωτισμός αυτός προέρχονταν πάνω από το ρομπότ δεν θα είχαμε πρόβλημα, είχαμε ενσωματώσει στην κατασκευή κατάλληλα σκίαστρα, όμως δυστυχώς η πίστα που έτυχε να διαγωνιζόμαστε ήταν στο κέντρο του γηπέδου στο οποίο περιμετρικά υπήρχαν προβολείς σε χαμηλό ύψος. Οι προβολείς αυτοί δημιουργούσαν σκιές κάτω από το ρομπότ μας με αποτέλεσμα αυτό να μπερδεύεται και να μην μπορεί να ακολουθήσει την λευκή γραμμή της δοκιμασίας.

PANO_20151108_123813Παραθέτω ένα βίντεο με την ομάδα μας από τον χώρο του διαγωνισμού:

Όμως παρά τα προβλήματα που συναντήσαμε η εμπειρία της Ολυμπιάδας θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Είδαμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές μαθητών στην κατηγορία Open ενώ οι παρουσιάσεις των Robot Experts ήταν εκπληκτικές! Ενδεικτικά αναφέρω πως παρουσιάστηκε το ρομπότ με το  ρεκόρ Guinness στην ταχύτητα επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ, ένας ρομποτικός αργαλειός, ένας ρομποτικός κατασκευαστής χάρτινων κύβων, διάφορα ανθρωπόμορφα ρομπότ και πολλά άλλα. Δείτε τα εδώ:

Επιπλέον είχαμε την χαρά να υποστηρίξουμε την Ελληνική ομάδα ρομποτικού ποδοσφαίρου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο! Μπράβο στα παιδιά και στον προπονητή τους κ. Μπαλαφούτη!

Παραθέτω μερικές εικόνες ακόμα από τον χώρο του διαγωνισμού αλλά και από την τελετή λήξης, μαθήματα και αυτές για όλους μας από έναν άλλο πολιτισμό, διαφορετικό αλλά και όμορφο:

Η Ντόχα είναι μια πραγματικά πανέμορφη πόλη:

WRO 2014 Sochi

Το 2014 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Σότσι στην Ρωσία ως κριτής. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα έστελνε κριτές στην διοργάνωση. Ήταν απαραίτητο να αποκτήσουμε την συγκεκριμένη εμπειρία ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της διοργάνωσης. Επιπλέον είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις από κοντά τι μπορούν να καταφέρουν οι κορυφαίες ομάδες τις διοργάνωσης.

Μερικά βίντεο από την Open κατηγορία, με πρώτο-πρώτο το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας:

Μερικά ακόμα βίντεο από Open κατηγορία, πάλι με πρώτο αυτό της Ελληνικής συμμετοχής που πήρε και την 7η θέση (καλύτερη θέση για Ελληνική ομάδα στην Open κατηγορία μέχρι τώρα):

Εικόνες από τον χώρο διεξαγωγής της Ολυμπιάδας:

Και τέλος το Ολυμπιακό χωριό, κατάλυμα για όλες τις αποστολές: