Το δανειστικό αποθετήριο για κιτ ρομποτικής ξεκινά!

55thΧθες παρέδωσα εκ μέρους της ΠΕΚΑΠ και με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων, στον συνάδελφο Γκίνη Δημήτρη που υπηρετεί στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών το πρώτο κιτ ρομποτικής του αποθετηρίου, ένα LEGO Mindstorms EV3 Home. Έτσι περισσότεροι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα οφέλη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Φυσικά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρία MED FRIGO που δώρισε αφιλοκερδώς αυτό το κιτ αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το καλό των μαθητών μας.

Οργανώστε το EV3/NXT Home

Αρχεία για EV3 Home με νέου τύπου Stanley 1-94-745 (8 χωρίσματα)

Αρχεία για EV3 Home με παλαιού τύπου Stanley 1-94-745 (10 χωρίσματα)

Αρχεία για NXT Home με νέου τύπου Stanley 1-94-745 (8 χωρίσματα)

Αρχεία για NXT Home με παλαιού τύπου Stanley 1-94-745 (10 χωρίσματα)

Το LEGO Mindstorms EV3 έκδοση Home (ή αλλιώς λέγεται και Retail) είναι ένα πολύ καλό πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής. Με τα 601 κομμάτια όμως που περιέχει είναι πρόβλημα να το διαχειριστείς αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με το Educational πακέτο που έρχεται με ένα πολύ καλό κουτί ταξινόμησης, το Home έρχεται με τα κομμάτια του στα γνωστά σακουλάκια LEGO. Όταν τα ανοίξεις δεν έχεις που να βάλεις τόσα κομμάτια. Αυτό με απασχόλησε αρκετά, κυρίως επειδή για να βρούμε με τα παιδιά πολλές φορές ένα κομμάτι ήταν σαν να ψάχνεις ψύλλο… στα άχυρα. Χανόταν πολύτιμος χρόνος οπότε αποφάσισα να βάλω μία τάξη στο χάος. Εδώ παρουσιάζω την λύση που βρήκα με σκοπό να βοηθήσω και όλους εσάς.

Βρήκα λοιπόν πως μία εργαλειοθήκη καλύπτει πολύ καλά τις ανάγκες μου για οργάνωση. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα μία Stanley Sortmaster 1-94-745. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο παλαιότερος είχε 10 χωρίσματα και μπορούσες να ταξινομήσεις τα κομμάτια λίγο καλύτερα. Ο νέος τύπος έχει 8 χωρίσματα αλλά μπορείς να κουμπώσεις δύο ή περισσότερες εργαλειοθήκες μαζί για να τις μεταφέρεις ευκολότερα. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται εδώ (αριστερά η νέου τύπου 1-94-745, δεξιά η παλαιού):

Στα αρχεία περιέχεται και ευρετήριο:

Έχω επίσης σχεδιάσει ειδικά κουτάκια τα οποία έχουν πάνω τις εικόνες των κομματιών που περιέχουν και την ποσότητά τους. Αυτά τοποθετούνται μέσα σε διαθέσιμες θέσεις της εργαλειοθήκης. Έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η εύρεση κομματιών αλλά και η πρόσβαση σε αυτά.

Ο πιο εύκολος και καλός τρόπος για να φτιαχτούν τα κουτάκια είναι να τυπωθούν σε κανονικό χαρτί Α4 έγχρωμα, χωρίς προσαρμογή μεγέθους (εκτύπωση στο 100% του μεγέθους) και στην συνέχεια να πλαστικοποιηθούν (ακόμα και με λεπτό φύλλο πλαστικοποίησης) πριν κοπούν. Έτσι αποκτούν μεγάλη αντοχή και επιπλέον δεν φθείρονται τα χρώματα και τα σχήματα. Στα σημεία που πρέπει να διπλώσουν θα πρέπει πρώτα να τους κάνετε πίκμανση ώστε να διπλώσουν σωστά, δηλαδή βαθούλωμα (προσοχή όχι κόψιμο ή χάραγμα έντονο). Για να το κάνω αυτό εγώ, πέρασα με τον χάρακα ένα αμβλύ πιρούνι πάνω από τις γραμμές πριν κόψω τα κουτάκια. Κόβουμε και απομακρύνουμε το λευκό χαρτί που περισσεύει και με την βοήθεια ενός χάρακα διπλώνουμε στις ακμές όπου πρέπει. Στη συνέχεια με συρραπτικό ενώνουμε τις πλευρές ώστε να σχηματιστεί το κουτάκι. Για όλα σχεδόν τα κουτάκια δεν χρειάζεται καν κόλλα, μόνο συρραπτικό. Κόλλα θέλει μόνο στα μεγάλα οκτάγωνα γωνιακά κουτάκια, στα τριγωνάκια τους που κολλιούνται εξωτερικά. Ακολουθούν εικόνες από την δημιουργία ενός από τα κουτάκια:

Για τις υποδοχές που δεν μπαίνουν κουτάκια έχω φτιάξει stickers που μπορείτε να κολλήσετε με ταινία διπλής όψης στα τοιχώματα.

Όλα τα αρχεία είναι SVG και μπορείτε να τα τροποποιήσετε χρησιμοποιώντας το Inkscape. Συγκεκριμένα με το “Εργαλείο δημιουργίας και επεξεργασίας αντικειμένων κειμένου” (F8) μπορείτε να αλλάξετε τα νούμερα ανάλογα με τα κομμάτια που έχετε:

Αυτοί που μας βοήθησαν

…και που χωρίς αυτούς η συμμετοχή μας στην Ολυμπιάδα θα ήταν αδύνατη.

Πολλά ακούγονται για τους πολιτικούς στις μέρες μας. Είναι καλό να ακούγεται και μια καλή κουβέντα όταν το αξίζουν. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μας στάθηκε περισσότερο από τον καθένα. Ήταν ο καταλύτης για να μπορέσουμε να βρούμε τους πόρους ώστε να καλύψουμε τα ακριβά εισιτήρια και την διαμονή μας στην Τζακάρτα. Όχι μόνο εισηγήθηκε την θέσπιση ειδικού βραβείου και χορηγιών για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών με το οποίο καλύφθηκαν τα εισιτήρια τριών μαθητριών της αποστολής αλλά κινητοποίησε και τις περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής που συνεισέφεραν οικονομικά στην προσπάθειά μας. Συγκεκριμένα μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε από καρδιάς οι:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
ΕΒΟΞΑ Α.Β.Ε.Ε.
ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ
ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
MED FRIGO Α.Ε.
FRIESLAND CAMPINA HELLAS Α.Ε.Β.Ε.
ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι η πρότασή του ψηφίστηκε παμψηφεί, προς τιμή όλων των παρατάξεων:

 

Η δική μου τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

 

Η βράβευσή μας:

Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2013 στην Τζακάρτα

Όλη η ιστορία μας για το πως καταφέραμε να πάρουμε την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 2013 στην Τζακάρτα της Ινδονησίας:

Η πρώτη μας προσπάθεια:

…και η τελευταία που μας χάρισε την 7η θέση:

Η στιγμή της ανακοίνωσης της θέσης μας. Η εξέδρα παίρνει φωτιά!

 

Ακολουθούν μερικά βίντεο για τα ρομπότ που είδαμε στην Τζακάρτα:

Segway!

Αν δεν ξέρετε το segway μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ! Είναι ουσιαστικά ένα δίτροχο όχημα μεταφοράς το οποίο το ελέγχεις γέρνοντας το σώμα σου προς την κατεύθυνση που θες να κινηθεί.

Εμείς φτιάξαμε ένα ρομπότ segway του οποίου σκοπός είναι να παραμένει όρθιο και να κρατά ισορροπία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το δύσκολο σε όλο αυτό είναι ότι δεν είχαμε γυροσκόπιο! Το ρομπότ καταλαβαίνει αν γέρνει προς τα μπρος ή προς τα πίσω από την ανάκλαση που έχει στο τραπέζι ένα κόκκινο λαμπάκι. Οδηγίες για την κατασκευή του συγκεκριμένου ρομπότ υπάρχουν εδώ.

Ειδικά για το δεύτερο βίντεο να επισημάνω πως το ρομπότ έμεινε όρθιο για πάνω από 5 λεπτά και έπεσε επειδή τελικά εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες του!

Η μάχη των ρομπότ!

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αρέσει πολύ στα παιδιά! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο κιτ. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και κάθε μία κατασκευάζει και προγραμματίζει το ρομπότ της. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρει το ρομπότ μιας ομάδας να “πυροβολήσει” και να πετύχει πρώτο με τα μπαλάκια που εκτοξεύει το ρομπότ της αντίπαλης ομάδας.  Την “πίστα” στην συγκεκριμένη περίπτωση την φτιάξαμε κλείνοντας ένα χώρο της τάξης με καρέκλες. Πριν κάθε προσπάθεια η ομάδες αποφάσιζαν κρυφά την αρχική θέση και προσανατολισμό που θα είχε το ρομπότ τους στην πίστα.  Στη συνέχεια τα ενεργοποιούσαν ταυτόχρονα και παρακολουθούσαμε το αποτέλεσμα των ενεργειών των αυτόνομων ρομπότ. Χοντρικά, η λογική προγραμματισμού των ρομπότ ήταν να περιμένουν ακίνητα για λίγο ανιχνεύοντας για κάποια κίνηση του αντιπάλου και αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε να αλλάζουν θέση και προσανατολισμό και να κάνουν  πάλι το ίδιο.

ExoClass Robot!

Το 2011, όταν η σχολική χρονιά κόντευε να τελειώσει, οι μαθητές του Γυμνασίου Βαρθολομιού κατασκεύασαν αυτό το ρομπότ εμπνευσμένοι από την αποστολή ExoMars. Για την κατασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα LEGO Mindstorms NXT (Education) και πολύ φαντασία ώστε να μετατραπεί το εργαστήριο πληροφορικής σε ένα “εξωγήινο” τοπίο έτοιμο να εξερευνηθεί!

Το ρομπότ αποφεύγει εμπόδια και αναζητά τοποθεσίες που δεν είναι εκτεθειμένες στην υπεριώδη ακτινοβολία (όπου υπάρχει σκιά δηλαδή). Εκεί με το “τρυπάνι” του παίρνει δείγματα και τα αναλύει αναζητώντας ίχνη ζωής.

Γιατί όμως αναζητά ζωή όπου έχει σκιά; Επειδή στον Άρη και σε παρόμοιους πλανήτες χωρίς μαγνητικό πεδίο και ζώνη του όζοντος η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τις περισσότερες μορφές ζωής ή και τα ίχνη τους σε ελάχιστο χρόνο.

Το τραγούδι “Out in Space” είναι των Zamza!

Για την δημιουργία του βίντεο χρησιμοποίησα το OpenShot ένα καταπληκτικό Open Source πρόγραμμα για Linux.

Το “ExoClass” ήταν η πρώτη μου προσπάθεια ενασχόλησης με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Το κιτ ήταν δανεικό, ας είναι καλά ο συνάδελφος Βασίλης Νταλούκας. Το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με την Εκπαιδευτική Ρομποτική με ένα δανεικό κιτ αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης για το δανειστικό αποθετήριο κιτ ρομποτικής! Θέλησα έτσι να “ανταποδώσω το καλό” δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να ασχοληθούν με την Εκπαιδευτική Ρομποτική.

Μια βάση δεδομένων για τον γείτονα…

screenshotΕίχα πάει το αυτοκίνητό για επισκευή στον γείτονά μου ηλεκτρολόγο. Κάποια στιγμή το έφερε η κουβέντα και μου ζήτησε να κοιτάξω μια εφαρμογή που είχε στην οποία περνούσε το πελατολόγιο του συνεργείου και τις εργασίες στα διάφορα οχήματα που επισκεύαζε. Η εφαρμογή είχε αρκετά προβλήματα αλλά το χειρότερο ήταν πως ήταν εμπορική και είχε λήξει η περίοδος δοκιμής. Του είπα πως θα κοιτάξω μήπως βρω κάποια Open Source και δωρεάν για να του δώσω.
Έψαξα αλλά δεν βρήκα… οπότε έφτιαξα! Ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθω την Base του LibreOffice και να ξεσκουριάσω τις γνώσεις μου στις βάσεις δεδομένων.

Κατεβάστε το από εδώ: Οχήματα Συνεργείου

Εγκατάσταση στο UBUNTU
Στο UBUNTU θα πρέπει να εγκαταστήσετε την Base από το κέντρο Λογισμικού. Μετά το αρχείο ανοίγει κανονικά με διπλό κλικ.

Εγκατάσταση στα Windows
Πρέπει να εγκαταστήσετε πρώτα το LibreOffice  και μετά την Java. Μετά το αρχείο ανοίγει κανονικά με διπλό κλικ.

Ενεργοποίηση Μακροεντολών
Επειδή περιέχει μακροεντολές θα πρέπει να επιτραπεί η εκτέλεση τους ώστε να λειτουργεί κανονικά. Αφού το ανοίξετε την πρώτη φορά και σας βγάλει το μήνυμα της απενεργοποίησης των μακροεντολών πάτε στο μενού “Εργαλεία”->”Επιλογές”:
Options

Από το νέο παράθυρο επιλέγετε πρώτα “Ασφάλεια” από αριστερά και στη συνέχεια πατάτε το κουμπί “Ασφάλεια μακροεντολής…”:
securityΤέλος επιλέγετε “Μεσαίο” ή “Χαμηλή” και στη συνέχεια το κουμπί “Εντάξει” (και πάλι “Εντάξει”):
middleΚλείνετε το πρόγραμμα και το ανοίγετε ξανά ενεργοποιώντας τις μακροεντολές.

Χρήση του προγράμματος
Κάντε απλά κλικ στη φόρμα “Πελάτες”:πελάτεςΗ φόρμα ανοίγει και μπορείτε να αρχίσετε να περνάτε στοιχεία.


Άδεια Creative CommonsΤο έργο με τίτλο “Βάση για Οχήματα Συνεργείου” από τον δημιουργό Βοβό Ανέστη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .