Ρομποτική Κιθάρα και Ρομποτικός Κιθαρίστας

Είχα υποσχεθεί στον κ. Τσακαλίδη, στον οποίο οφείλουμε τόσα πολλά για την δημιουργία της ομάδας Ρομποτικής στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ, να φτιάξουμε ένα ρομπότ που παίζει κιθάρα. Δεν είχαμε κιθάρα οπότε τελικά φτιάξαμε μία ρομποτική κιθάρα την οποία παίζει ένα άλλο ρομπότ κιθαρίστας. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως κανένας μας δεν ξέρει να παίζει κιθάρα, οπότε παρά το ότι βρήκαμε και περάσαμε τις σωστές συχνότητες για τις νότες και κατασκευαστικά είναι εντάξει, δεν μπορούσαμε να συνθέσουμε κάτι αξιόλογο 🙂

Συμμετοχή μας στο Patras IQ 2016

IMG_20160415_120228447_HDRΜε το 49ο Δημοτικό Πάτρας και τις ομάδες Γυμνασίου που προπονώ στο Τμήμα  Μηχανικών Η/Υ συμμετείχαμε στο Patras IQ 2016. Περισσότερα στο ρεπορτάζ της ΕΤ1:

Και ένα πιο αναλυτικό βίντεο από το περίπτερό μας:

 

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το σχολείο μας στις 21 Μαρτίου 2016 συμμετείχε σε ένα πείραμα στο οποίο μαθητές σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται και υπολογίζουν την περιφέρεια της Γης όπως ακριβώς έκανε ο Ερατοσθένης πριν από 2200 χρόνια. Αυτό γίνεται υπολογίζοντας την γωνία με την οποία πέφτει η σκιά ενός αντικειμένου την στιγμή που ο Ήλιος βρίσκεται στο πιο ψηλό του σημείο ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη της Γης και γνωρίζοντας την απόσταση μεταξύ τους. Εμείς συνεργαστήκαμε με το Scent Joseph Gymnasium, της πόλης Debrecen στην Ουγγαρία. Υπολογίσαμε την Περιφέρεια της Γης με δύο τρόπους, ο ένας λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις δικές μας μετρήσεις και άλλος συνδυάζοντάς τες με τις μετρήσεις των Ούγγρων μαθητών.

Από το σχολείο μας συνολικά έλαβαν μέρος όλα τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης (50 παιδιά) ενώ μας παρακολούθησε και ένα τμήμα της Β’ τάξης.
Την κρίσιμη στιγμή είχε συννεφιά όμως διορθώσουμε την μέτρησή μας με την βοήθεια των μετρήσεων που είχαμε κάνει με ηλιοφάνεια. Έτσι βγάλαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:
Ύψος ράβδου 177.7 εκατοστά.
Μήκος σκιάς 139 εκατοστά.

Από Ισημερινό και μόνοι μας
Είμαστε 4256.16 χιλιόμετρα από τον ισημερινό.
εφφ=139/177.7=0.78221722
φ=arctan(0.78221722)=38.03312967
Περίμετρος=4256.16*360/38.03312967=40286.39 χιλιόμετρα
Το σωστό είναι 40007.86 χιλιόμετρα
Λάθος μόνο 1% όσο και ο Ερατοσθένης!

Με σχολείο Ουγγαρίας Scent Joseph Gymnasium (πόλη Debrecen)
Απόσταση ανάμεσα στα σχολεία 1028,64χιλιόμετρα
θ1(Joseph)=47.46
θ2(49ο)=38.03312967
φ=47.46-38.03312967=9,42687033
Περίμετρος=1028.64*360/9.42687033=39282,43χιλιόμετρα
Το σωστό είναι 40007.86 χιλιόμετρα
Λάθος 1,85%.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, τα παιδιά έμαθαν πολλά και το διασκέδασαν!

Η μάχη των ρομπότ 2!

Αποτελεί την συνέχεια μιας προηγούμενης δραστηριότητας που είχα περιγράψει εδώ. Πλέον είχαμε 3 ρομπότ οπότε υπήρχε και περισσότερο ενδιαφέρον! Τα ρομπότ επιτρέπονταν να κινούνται 5 δευτερόλεπτα και άλλα 5 δευτερόλεπτα μπορούσαν να μένουν ακίνητα και να ανιχνεύουν για τον στόχο τους. Επιπλέον η ενεργοποίησή τους γινόταν με διαφορά 1-2 δευτερολέπτων ώστε πάντα να υπάρχει κάποιο που να είναι στόχος για τα άλλα. Τέλος κάθε μάχη είχε χρονικό όριο 2 λεπτών μετά τα οποία ο αγώνας κρινόταν ισόπαλος και είχαμε επανάληψή του. Δείτε το αποτέλεσμα στο βίντεο που ακολουθεί:

WRO 2015 Doha, Qatar

Η ομάδα Teamwork του Δημοτικού Κ. Καστριτσίου μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συνέχισε στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η οποία πραγματοποιήθηκε για το 2015 στην Ντόχα του Κατάρ 6-8 Νοεμβρίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όσους μας βοήθησαν να φτάσουμε εκεί. Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθούμε στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μας στην Ντόχα. Χωρίς την συνδρομή σας η προσπάθειά μας θα έμενε ανολοκλήρωτη και οι μαθητές μου θα έχαναν την εμπειρία αυτής της κορυφαίας παγκόσμιας διοργάνωσης. Ευχαριστούμε λοιπόν τους:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (Επιτροπή Ερευνών, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής)
  • ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.
  • Alpha Bank Α.Ε.
  • και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον γενικό συντονισμό και την άριστη οργάνωση της μετακίνησής μας.

Προπονηθήκαμε σκληρά και τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατορθώσαμε να “πιάσουμε τα θέματα”, δηλαδή προβλέψαμε ακόμα και τον κανόνα έκπληξη οπότε το ρομπότ μας ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για αυτόν. Ακολουθεί ένα βίντεο από μία από τις προπονήσεις που κάναμε στο στάδιο της Ολυμπιάδας σε πίστα που βρισκόταν στην άκρη του γηπέδου, εκεί όπου ο φωτισμός ήταν φυσιολογικός:

Αυτό για το οποίο όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί ήταν οι πολύ έντονες συνθήκες φωτισμού στο τραπέζι που διαγωνιζόμασταν. Αν ο φωτισμός αυτός προέρχονταν πάνω από το ρομπότ δεν θα είχαμε πρόβλημα, είχαμε ενσωματώσει στην κατασκευή κατάλληλα σκίαστρα, όμως δυστυχώς η πίστα που έτυχε να διαγωνιζόμαστε ήταν στο κέντρο του γηπέδου στο οποίο περιμετρικά υπήρχαν προβολείς σε χαμηλό ύψος. Οι προβολείς αυτοί δημιουργούσαν σκιές κάτω από το ρομπότ μας με αποτέλεσμα αυτό να μπερδεύεται και να μην μπορεί να ακολουθήσει την λευκή γραμμή της δοκιμασίας.

PANO_20151108_123813Παραθέτω ένα βίντεο με την ομάδα μας από τον χώρο του διαγωνισμού:

Όμως παρά τα προβλήματα που συναντήσαμε η εμπειρία της Ολυμπιάδας θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Είδαμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές μαθητών στην κατηγορία Open ενώ οι παρουσιάσεις των Robot Experts ήταν εκπληκτικές! Ενδεικτικά αναφέρω πως παρουσιάστηκε το ρομπότ με το  ρεκόρ Guinness στην ταχύτητα επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ, ένας ρομποτικός αργαλειός, ένας ρομποτικός κατασκευαστής χάρτινων κύβων, διάφορα ανθρωπόμορφα ρομπότ και πολλά άλλα. Δείτε τα εδώ:

Επιπλέον είχαμε την χαρά να υποστηρίξουμε την Ελληνική ομάδα ρομποτικού ποδοσφαίρου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο! Μπράβο στα παιδιά και στον προπονητή τους κ. Μπαλαφούτη!

Παραθέτω μερικές εικόνες ακόμα από τον χώρο του διαγωνισμού αλλά και από την τελετή λήξης, μαθήματα και αυτές για όλους μας από έναν άλλο πολιτισμό, διαφορετικό αλλά και όμορφο:

Η Ντόχα είναι μια πραγματικά πανέμορφη πόλη:

WRO 2014 Sochi

Το 2014 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Σότσι στην Ρωσία ως κριτής. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα έστελνε κριτές στην διοργάνωση. Ήταν απαραίτητο να αποκτήσουμε την συγκεκριμένη εμπειρία ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της διοργάνωσης. Επιπλέον είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις από κοντά τι μπορούν να καταφέρουν οι κορυφαίες ομάδες τις διοργάνωσης.

Μερικά βίντεο από την Open κατηγορία, με πρώτο-πρώτο το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας:

Μερικά ακόμα βίντεο από Open κατηγορία, πάλι με πρώτο αυτό της Ελληνικής συμμετοχής που πήρε και την 7η θέση (καλύτερη θέση για Ελληνική ομάδα στην Open κατηγορία μέχρι τώρα):

Εικόνες από τον χώρο διεξαγωγής της Ολυμπιάδας:

Και τέλος το Ολυμπιακό χωριό, κατάλυμα για όλες τις αποστολές:

Η Teamwork 1 του Δημοτικού Σχολείου Κ. Καστριτσίου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και προκρίνεται στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

ΑπονομήΤο Σάββατο 3 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Βάρη ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Στον τελικό συμμετείχαν οι 90 καλύτερες σχολικές ομάδες της χώρας, από σύνολο 180 ομάδων που αρχικά συμμετείχαν στους προκριματικούς, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ συμμετοχών για τον θεσμό. Στο διαγωνισμό αυτό μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν ταυτόχρονα μαθητές σε όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετέχουν στα εθνικά τους Πρωταθλήματα. Οι καλύτερες ομάδες κάθε χώρας προκρίνονται στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής η οποία φέτος διεξάγεται στην Ντόχα του Κατάρ από 6 έως 8 Νοεμβρίου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και τρεις ομάδες από το σχολείο μας. Μία από αυτές, η ομάδα “Teamwork 1” (Teamwork=συνεργασία και ομαδικότητα) πήρε την πρώτη θέση στην πολύ απαιτητική κατηγορία “Regular Elementary”. Το ρομπότ μας ολοκλήρωσε την δοκιμασία του διαγωνισμού άψογα με βαθμολογία 100, το μέγιστο δυνατό βαθμό που μπορεί να επιτύχει μία ομάδα και χρόνο εκτέλεσης Ολυμπιακών προδιαγραφών, μόλις 25 δευτερόλεπτα!

Η επιτυχία αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Τα μαθήματα ρομποτικής ήταν μια εθελοντική μου πρωτοβουλία. Οι μαθητές παρέμεναν στο σχολείο κάθε Παρασκευή μετά το πέρας του κανονικού ωρολογίου προγράμματος και κατασκεύαζαν αλλά και προγραμμάτιζαν ρομπότ που έκαναν τα πιο απίθανα πράγματα: μικρά οχήματα που διέσχιζαν την αίθουσα σε τετράγωνες διαδρομές ή κάνοντας οχτάρια, ρομπότ που πέταγαν μικρά μπαλάκια το ένα στο άλλο και πολλά άλλα. Από τον Μάρτιο άρχισε και η προετοιμασία μας για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, οπότε προστέθηκαν επιπλέον μαθήματα κάθε Σάββατο και Κυριακή ώστε να προλάβουν οι ομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα. Όσο πλησίαζε η λήξη των κανονικών σχολικών μαθημάτων τόσο αυξάνονταν και οι ώρες ενασχόλησης των μαθητών με την Ρομποτική. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε κατά την διάρκεια τον καλοκαιρινών διακοπών όπου τα μαθήματα έγιναν καθημερινά. Μέσα από αυτή την μεγάλη τους προσπάθεια και πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που απέκτησαν, έμαθαν να έχουν μεθοδικότητα, υπομονή, αλλά πάνω από όλα έμαθαν να επικεντρώνονται σε ένα κοινό στόχο και να συνεργάζονται για να τον επιτύχουν.

Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες Αγγελική Νταλαπέρα, Ανδιάνα Νιφόρα και Ελπίδα Ρόδη Ροδοπούλου της Teamwork 1 που προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα αλλά και στους μαθητές Γεώργιο Κατσαρό, Νίκη Θανοπούλου, Γεράσιμο Αθανασόπουλο της Teamwork 2 και Στέλιο Παπαζαχαρίου και Γεώργιο Γεωργιάδη της Teamwork 3 για την αξιομνημόνευτη προσπάθεια τους.

Τέτοιες επιτυχίες αποδεικνύουν πως χρονιά με την χρονιά η εκπαίδευση στην πόλη μας και στο σχολείο μας εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο ποιοτική και δημιουργική.

Καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στην αποστολή του σχολείου μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Ντόχα!

Το εργαστήριο Πληροφορικής

panoramaΣτο εργαστήριο πληροφορικής έχουμε τα “εργαλεία” μας, τους υπολογιστές. Θα πρέπει φυσικά να λειτουργούν. Αν δεν λειτουργούν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα υποβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους μαθητές μας;

Με ένα κατσαβίδι και άφθονη καλή θέληση μπορείς να κάνεις τα πάντα, ακόμα και να φτιάξεις από το χάος ένα εργαστήριο το οποίο διαθέτει έναν υπολογιστή για κάθε μαθητή. Υπάρχει φυσικά και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. που μπορεί να βοηθήσει.

Όσο για το λογισμικό, ας είναι καλά η ομάδα της τεχνικής στήριξης με το Ubuntu LTSP (Linux).

Το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να παραδίδουμε το εργαστήριο σε καλύτερη κατάσταση από ότι το παραλάβαμε.

Το δανειστικό αποθετήριο φέρνει καρπούς

Φτάσαμε πλέον στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς οπότε επιστράφηκε και το EV3 κιτ ρομποτικής που μέσω του δανειστικού αποθετηρίου είχε παραχωρηθεί στον συνάδελφο Γκίνη Δημήτρη του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Ακολουθεί η άκρως εντυπωσιακή παρουσίαση από το τι κατάφεραν και έφτιαξαν τα παιδιά με την βοήθεια του καθηγητή τους:

Συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας παιχνιδιού στο Scratch

Ο μαθητής μου Γιώργος Κατσαρός του Δημοτικού Σχολείου Κ. Καστριτσίου δημιούργησε ένα παιχνίδι με το οποίο το σχολείο μας συμμετέχει στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας παιχνιδιού στο Scratch. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι εδώ.

Scratch Game